Asbest Envanter Raporu

Asbest Envanter Raporu

Asbest teşhisi ve analizi, binalarda ve tesislerde olası asbest içeren malzemelerle ilişkili risk düzeyini değerlendirmemize ve eylem planları oluşturmamıza olanak tanır. Asbest içeren malzemeler, liflerini çevreye saldıkları takdirde sağlık riski oluşturabilir. Bina ve tesislerde asbest varlığının tespiti ve çalışanların bu malzemeye maruz kalması ile ilgili risklerin değerlendirilmesi ve önlenmesi bu nedenle şirketler ve bireyler için bir zorunluluktur.

Teknisyenlerimiz, tesislerinizdeki asbesti bulmanıza, analiz etmenize ve güvenilir risk yönetimi elde etmek için her durumda en uygun önlemler konusunda size tavsiyelerde bulunma konusunda yardımcı olacaktır.

Asbest Envanter Raporu

Asbestin Özellikleri

Asbest liflerinin insanlar tarafından solunması, akciğerlerde ve diğer organlarda maruz kalındıktan yıllar sonra ortaya çıkabilen, binaların veya işyerlerinin yenilenmesinde ve/veya yıkılmasında meydana gelebilecek ciddi hastalıklara neden olabilir.

Doğada bulunan altı farklı lifli malzeme grubuna (amosit, krosidolit ve tremolit, aktinolit ve antofillitin lifli formları) verilen addır. En yaygın asbest türleri şunlardır: beyaz asbest olarak da bilinen krizotil, kahverengi asbest olarak bilinen inşaat malzemelerinde en çok kullanılan ikinci tür olan amosite ve son olarak, özel yüksek sıcaklık uygulamalarında kullanılan krosidolit veya mavi asbest.

Asbestin lifli ve kristal yapısının temel özellikleri olarak ısıya (direkt ateşe) dayanıklılıktan bahsedebiliriz. Aşınma direnci; kimyasal maddelere karşı direnç, ısı ve ses yalıtımı, düşük elektrik iletkenliği ve düşük maliyetler içerir. Yukarıda belirtilenler nedeniyle asbest, başta inşaat malzemeleri (çatı kiremitleri, kiremitler, kâğıt ürünleri ve asbestli çimento ürünleri) olmak üzere çok çeşitli imal edilmiş ürünlerde kullanılmıştır. Bunlar sürtünme ürünleri (otomobil debriyajı, fren, şanzıman bileşenleri), ısıya dayanıklı tekstil malzemeleri, kaplar, ambalajlar ve kaplamalar şeklindedir.

Asbest Envanter Raporu

Asbest Liflerinin Tehlikesi

Malzemeler sıkı bir şekilde bağlı değilse, asbest toz haline gelebilir ve görünmez lifleri havaya bırakabilir. Bunlar solunum yoluyla akciğerlere girebilir. Bu sınıf asbest, elle kolayca ufalanabilen pul veya beyaz bir malzeme parçası görünümündedir.

Asbest lifleri havaya buharlaşmaz veya suda çözünmez. Küçük çaplı lifler ve küçük partiküller havada uzun süre asılı kalabilmekte ve bu sayede birikmeden önce rüzgar ve su ile uzun mesafelere taşınabilmektedir. Ayrıca, genellikle diğer bileşiklere ayrışmazlar ve uzun süre neredeyse hiç değişmeden kalırlar.

Bu asbest liflerinin solunması, akciğerlerde ve diğer organlarda, maruziyetten yıllar sonrasına kadar ortaya çıkmayabilen ciddi hastalıklara neden olabilir. Örneğin, asbest, mezotelyoma, akciğer kanseri ve mide-bağırsak kanseri, oldukça ölümcül hastalıklar.

Asbest Envanter Raporu

Asbest Tespiti ve Envanteri

Asbest tespiti çeşitli uygulamalar ile yapılır. Asbest içerebilecek alanların veya öğelerin tespiti, sınıflandırılması ve envanterinin çıkarılması için aşağıdaki adımlar izlenebilir.

İlk etapta çalışmanın derinlik derecesi ve eylem planı belirlenmelidir. Çalışmanın başlangıçtaki amacına bağlı olarak, uygulanacak metodoloji ve asbestli elementlerin tanımlanmasından elde edilen eylemler seçilmelidir. Tespit ve envanter gerçekleştirme nedenleri şunlar olabilir:

  • Bir mülkün genişletilmesi ve/veya yıkılması,
  • Bir sınai gayrimenkulün alım satımı ve çevresel yükümlülüklerinin değerlendirilmesi,
  • Faaliyete devam edecek bir tesiste asbest varlığının bilinmesi ihtiyacı,
  • Küresel bir denetim.

Örnek olarak, yürürlükte olan ve yürürlükte kalacak olan bir bina söz konusu olduğunda, genellikle asbestin mevcudiyeti ve korunma durumu risklerine yönelik bir inceleme yapılır. Yıkım veya reform durumunda, yalnızca yerleri işaretlemekle kalmayıp aynı zamanda mobilize edilecek asbest miktarlarını da değerlendirerek tam bir denetim gerçekleştirilir.

Akabinde uzman personel tarafından uygun güvenlik önlemleri alınarak görsel muayene işlemi yapılmalıdır. Bunun için, binada asbest varlığının tespit edilmesini sağlayan proje belgeleri veya planlar aracılığıyla yönlendirilmesi mümkündür. Ancak, çoğu zaman bu tür belgeler mevcut değildir. Bu durumlarda, asbestli elementlerin varlığını veya yokluğunu güvenli bir şekilde ortaya çıkarmak için uzman profesyoneller tarafından gerçekleştirilen görsel ve dokunsal bir inceleme uygulanır.