Geri Dönüşüm

Geri Dönüşüm

Kullanım amacını tamamlamış ve artık çöpe atmak ile tekrardan kullanmak mümkün mü sorusunu sorabileceğiniz ürünler Geri Dönüşüm işlemine tabi tutulabilecek işlemler arasında bulunmaktadır. Geri dönüşebilen malzemelerin Geri Dönüşüm yöntemleri sayesinde ilgili ham madde tekrar tekrar kullanılabilmekte ve imalat süreçlerine dahil edilebilmektedir.

Geri Dönüşüm işlemleri sayesinde, artan tüketime paralel olarak doğal dengenin bozulması geciktirilmektedir. Ayrıca doğaya verilen zararın engellenmesiyle birlikte ham madde sayısında hızlı bir düşüşün önüne geçilmektedir.

Geri Dönüşüm

Doğaya, atmosfere ve en önemlisi dünyamıza gelebilecek her türlü zararın ortadan kaldırılmasını sağlayan Geri Dönüşüm süreçleri, dünyamız için yapılabilecek en güzel işlemlerin başında gelmektedir. Geri Dönüşüm işlemleri yapıldığı sırada, doğada bulunan ham maddelerin azalmasına ek olarak; oldukça yüksek oranlara varan enerji tasarrufları da mümkün olabilmektedir.

Geri Dönüşüm İşlemlerinin Tarihçesi

Savaşlar sonrasında ortaya çıkan kaynak problemleri karşımıza çıkabilmektedir. Böyle durumlar ile birlikte geçmiş dönemlerde Geri Dönüşüme olan ihtiyaç ortaya çıkmış durumdadır. Dünya üzerindeki büyük devletler, ikinci dünya savaşı sırasında Geri Dönüşüm işlemlerine yönelik kampanyalar yönetmişlerdir.

Savaş dönemlerinde öncelikle vatandaşlar fiber maddeler ve metal maddeler konusunda teşvik edilmiş olup, Amerika Birleşik Devletlerinde Geri Dönüşüm işlemi vatanını seven kişiler tarafından büyük bir görev olarak kabul edilmiştir. Bu yapılan işlemler sadece savaş döneminde değil bazı ülkelerde günümüzde de fazlasıyla devam ettirilmektedir.

Geri Dönüşüm

Geri Dönüşüm bilincinin oluşabilmesi için günümüzde birçok kişi ve kuruluş bireylere eğitim verme konusunda yoğun çalışmalar sergilemektedir. Son zamanlarda birçok ders programına ve bölümün içeriğine bu ders eklenmiş olup, bireylere gereken bilinç işlenmektedir.

Geri Dönüşüm sistemlerinde dünyanın geleceği korunmakta ve geleceğin doğası korunabilmektedir. Geri Dönüşüm işlemleri genel olarak plastik, şişe, cam ve kağıt gibi alanlarda yapılıyor olsa da birçok farklı malzemenin üretiminde Geri Dönüşüm sektörü aktif olarak rol alabilmektedir.

Hangi Maddeler Geri Dönüşüme Kazandırılabilir?

  • Cam
  • Kâğıt
  • Alüminyum
  • Plastik
  • Piller
  • Organik atıklar
  • Elektronik atıklar
  • Demir
  • Tekstil
  • Ahşap
  • Metal
  • Solvent Bazlı Bazı Atıklar

Bazı Maddeler ve Geri Dönüşüm Süreçleri Nelerdir?

Alüminyum: Geri Dönüşüm amacıyla toplanan ve bir araya getirilen alüminyum maddeleri küçük parçalar haline getirilmektedir. Sonrasında bu parçalar bir takım ocaklarda ısıtılarak, eritilmekte ve dökme alüminyum ürünleri elde edilmektedir. Bu yöntem ile birlikte atık olan alüminyum ürünleri, saf olan alüminyum haline getirilmektedir.

Geri Dönüşüm

Kağıt: Öncelikle hamur hazırlamak adına suyun içerisinde liflerine ayrılan atık kağıtlar, sonrasında sodyum hidroksit ve sodyum karbonat ürünleri ile temas ettirilir. Bunun amacı kağıt ile mürekkebin ayrılması istendiği içindir. Sonrasında ise; hazır olan kağıt liflerinden, kağıt üretimi sağlanmaktadır.

Plastik: Bu tür atıklar cinslerine göre ayrıştırılmalı ve buna göre Geri Dönüşüm işlemlerine tabii tutulması gerekmektedir. Kırma makinelerinde kırılan ve küçük parçalara ayrılan plastikler, eritilmekte ve katkı maddeleri de katılarak ikinci sınıf ham madde elde edilip, üretimde tercih edilebilmektedir.

Cam: Cam ürününden elde edilmiş olan atıklar toplanmakta ve renklerine göre ayrıştırılmaktadır. Sonrasında atık ve katkı maddelerinden ayrılan cam ürünleri, kırma makinelerinde kırılarak eritme ocaklarına dökülmektedir. Sonrasında cam olarak kullanılabilmesi için bir takım işlemlere tabii tutulmaktadır. Bu şekilde cam sonsuz sayıda geri dönüştürülmekte ve kullanılabilmektedir.

Fabrika ve bina yıkımı sonrasında geri dönüşüme giden malzemeler İstanbul Yıkım firması olan Aksu Metal tarafından değerlendirilmektedir.